Nieuwsbrief StadsBomerij januari 2023
Er is weer een nieuwe nieuwsbrief. Met interessante weetjes, workshop snoeien en meer. Bekijk hem hier of meld je aan om hem ook te ontvangen.
Er is weer een nieuwe nieuwsbrief. Met interessante weetjes, workshop snoeien en meer. Bekijk hem hier of meld je aan om hem ook te ontvangen.
Deze lijst vind je HIER. De meeste half -en hoogstam bomen zijn leverbaar in de maten 8-10 en 10-12 en laagstam bomen als 2 en 3 jarige bomen. De prijzen staan vermeld in de prijslijst. De eerste laagstam bomen, door StadsBomerij opgekweekt in de Almeerse klei, zijn op 12 oktober te reserveren. Dit kan op de veiling tijdens de open dag ‘Bol & Boom’.
Op dit moment ben ik hard aan het werk om de allereerste nieuwsbrief van StadsBomerij klaar te krijgen. In de eerste week van oktober wil ik het versturen. In de nieuwsbrief staat uiteraard het laatste nieuws, interessante weetjes, nieuws uit de kwekerij, tips voor je fruitbomen en struiken en nog meer. Wil je ook op de hoogte blijven? Meld je dan hier aan.
Ook ik heb er last van. Op het ene perceel meer als op het andere. Omdat ik mijn bomen op een zo natuurlijk mogelijke manier op wil kweken zijn er alleen maatregelen te nemen die niet gelijk resultaat opleveren. Bij het ontstaan van een plaag is het wachten op de natuurlijke vijand van de plaag, in dit geval de muis. Dit is wat te versnellen door omstandigheden te creëren die de natuurlijke vijanden aantrekken. Roofvogels zijn toch de eerste dieren…
23 MAART VAN 13.00 TOT 17.00 UUR HANNAH ARENDTWEG 10 FRUITBOMEN EN BESSENSTRUIKEN TUINPLANTEN, ZADEN EN POOTGOED TUINONTWERPERS ‘HET WILDE LAND’ EN ‘TUINEN DIE VERBINDEN’ WESLEY MINTJES TUINMACHINES FLEVOVELT / OOGSTERWOLD SCHAPEN VAN BEGRAZING OOSTERWOLD(ECO)BOUWKUNDIGBUREAU CLADDER Bij elke aankoop een gratis zak Bio-Kultura tuinaarde zolang de voorraad strekt!
Enten is een oud ambacht, het werd 500 jaar voor Chr. al gedaan. Lijkt het je ook leuk om deze oude techniek te leren of er in ieder geval wat meer over te weten te komen? Geef je dan nu op voor de workshop op zondag 3 maart 2019 of zondag 10 maart 2019! Tijdens deze workshop krijg je een stuk theorie over het ‘enten’ van fruitbomen. Het ontstaan ervan, verschillende soorten onderstammen, verschillende manieren van ‘enten’ en hoe ga…
Nog 5 dagen kun je meedoen. 123 Super enthousiaste supporters gingen je al voor. Help je ook mee StadsBomerij een goede start te geven? Ga naar: www.crowdaboutnow.nl/campagnes/stadsbomerij
Nog 6 dagen heb je de tijd om mee te doen met de crowdfundingcampagne.Kijk op: www.crowdaboutnow.nl/campagnes/stadsbomerij.Laat jij de boom nog verder groeien?
Ga jij voor de 100% zorgen? Kijk op de site van CrowdAboutNow. Als dat lukt voor zondag 12.00 uur, dan is er voor jou een 100% Nuts&Cider party op de nieuwe verkoopplek van StadsBomerij aan de Hannah Arendtweg 10. Met cider van Groentje Cider en walnoten en hazelnoten van Plantage Nieuwland. Lokaler kan niet!
Nu de tijd om fruitbomen aan te planten, vanaf half november, eraan begint te komen is het verstandig om eens goed naar je tuinontwerp te gaan kijken. Waar heb je fruitbomen gepland en hoeveel ruimte is daarvoor nodig? Je kan op twee manieren te werk gaan. Je kan je tuin indelen met bomen en struiken en dan de boom of struik erbij zoeken die op de plek past of je maakt in je ontwerp eerst de hoofdstructuur van bomen en…
Ik heb de boom weer een stukje kunnen laten groeien want de 70 % van het startbedrag is bereikt. Inmiddels staat de teller met dit schrijven overigens al op 72%….Wat super dat er zoveel enthousiaste mensen de campagne steunen. Lijkt je het ook leuk om mee te doen? Dat kan nog tot 30 september, kijk snel op de site van de crowdfundingcampgne www.crowdaboutnow.nl/campagnes/stadsbomerij
Kenmerken: Vanaf juni ontstaan er oranje plekken op de bladeren, die uiteindelijk circa één centimeter groot worden. Vanaf augustus ontstaan aan de onderkant van de bladeren grote, oranje puisten. Oorzaak: Aanwezigheid besmette waardplant Jeneverbes (diverse Juniperus soorten zie lijstje onder) in een straal van 500 meter. Actie: Verwijderen van de besmette waardplant of minimaal een groot gedeelte van de plant met de besmetting. Afgelopen week kreeg ik van de buurman een bezorgde melding dat er perenroest is waargenomen bij veel perenbomen…
Vanmorgen voor de eerste keer de Bocking 14 smeerwortel gemaaid en mee gemulched. Dit had ik al eerder kunnen doen, maar elke keer als ik het van plan was zaten er zoveel bloemen in met bijen erop dat ik het maar weer uitstelde. Begin van dit jaar heb ik de kleine plantjes op een afstand van 2,5 m aan de rand van de bomenrij geplant. Volgend jaar maar eens kijken wat een ideale tussenafstand is om genoeg mulchmateriaal te hebben….