Fruitbomen snoeien, de 5 beste tips

Fruitbomen snoeien wordt vaak ervaren als iets wat lastig is. Bang om het verkeerd te doen of om de boom dood te maken. Door de enorme hoeveelheid informatie op internet wordt het er vaak ook niet makkelijker op. Hieronder geef ik 5 tips waarvan ik denk dat het kan helpen om snoeien makkelijker te maken.

Tip 1 Observeren

Eerst eens rustig observeren wordt vaak overgeslagen. Wat ikzelf altijd doe is eerst een rondje om de boom heen lopen. Hoe is de vorm? Wat valt je op aan de takken? Hoe was de oogst? Is er iets afwijkends? Terwijl je dit in je opneemt bedenk dan tegelijk wat je uiteindelijk met de boom zou willen. Als je een duidelijk doel hebt, voor je de snoeischaar pakt, dan helpt dat zeker.

Tip 2 Gebruik goed gereedschap

Goed gereedschap is het halve werk. Het werkt gewoon een stuk prettiger als je gereedschap het goed doet. Uiteraard hangt het ook samen met goed onderhoud. Regelmatig je snoeischaar even slijpen is zinvol en gebruik hem alleen voor snoeien… Ik heb jaren met snoeischaren van Felco gewerkt. Degelijk materiaal, ligt goed in de hand, zijn vele maten verkrijgbaar en ook reserve onderdelen zijn beschikbaar. Laatste jaar heb ik een Okatsune schaar en die bevalt mij eigenlijk beter. Ook verkrijgbaar in diverse maten. Probeer een wat verschillende scharen uit voor je een nieuwe koopt.

Tip 3 Snoei op het juiste tijdstip

Snoei je bomen op het juiste tijdstip. In november krijg ik vaak al vragen of ik kan komen snoeien. Want de bomen zijn in rust en blad is eraf. Toch is het beter te wachten en pas vanaf half januari, afhankelijk van het doel van het snoeien, te beginnen. De tijd tot het voorjaar is dan veel korter en dus ook de tijd van de open snoeiwond. Hou ook in de gaten welk fruit je wil snoeien. Pitfruit, appels en peren, doe je vanaf half januari. Steenfruit, kersen, pruimen, perzikken en abrikozen, doe je na de bloei of na de oogst. Dat laatste is om een aantasting van loodglans te voorkomen.

Tip 4 Snoei geeft groei

Onthou dat als je veel snoeit de boom reageert met groei. Vaak zie je dit terug bij sterk gesnoeide bomen. Heel veel nieuwe scheuten op de plek waar je door sterk snoeien eigenlijk hoopte de boom kleiner te krijgen. Observeer en leer. Dit is niet verkeerd of fout. Het is alleen een reactie die je niet voor ogen had. Leer ervan en bedenk bij de volgend knip eerst welk doel je voor ogen hebt. Een beetje kennis van hoe een boom groeit en reageert is een goede basis als je gaat snoeien.

Tip 5 Wees niet bang

Probeer niet bang te zijn iets verkeerd te doen. De boom gaat echt niet dood door verkeerd snoeien. De reactie is misschien niet wat je had gedacht. Leer van je actie, dat is de beste leerschool. Observeer wat je hebt gedaan en welke reactie de boom hierop heeft gegeven. Wil je eerst wat meer kennis opdoen? Volg dan een workshop snoeien. Mijn workshops zijn helaas al geweest, volgend jaar is er weer een nieuwe ronde. Er zijn nog wel workshops te volgen bij diverse landschapsbeheer clubs, kijk eens op internet.