Winter

Wat een verademing na alle nattigheid, winter! Een week met vorst en zon, heerlijk! Voor de fruitbomen ook prima zo’n koude periode. Veel fruitbomen hebben juist een koude periode nodig om rust te doorbreken.

Regelmatig krijg ik de vraag of je in de winter wel bomen kan planten. Jammer dat dit zo’n hardnekkig misverstand is, het is juist de BESTE tijd om te planten. Lees ook de blog over pot versus kale wortel.

Zolang de grond niet bevroren is kan je dus lekker aanplanten. Is de grond bevroren, dan zal je even moeten wachten tot de vorst weer uit de grond is. Deze tijd is dan weer uitermate geschikt om wat snoeiwerk te doen en met de takken de takkenril vullen of maken, onderhoud aan de vogelhuisjes in de tuin te doen of om alvast oorwurmenpotjes op te hangen. Controleer ook eens of alle boombanden nog goed vast zitten of dat ze misschien wel verwijderd kunnen worden. Dit kan je controleren door de boom heen en weer te duwen. Zit er nog veel beweging in? Nog lekker een jaartje laten zitten en volgende winter weer checken.

Is de vorst uit de grond? Ga dan weer lekker aan de slag met aanplanten, vanaf nu geldt hoe eerder hoe beter. Het planten kan tot eind maart. Vanaf dan moet je wel heel goed opletten dat de bomen voldoende water krijgen, zeker nu het vaker droog is in het voorjaar.