Help, kan mijn fruitboom wel tegen een hoge grondwaterstand?

Tja, het is wel een beetje nat geweest…Natste oktober ooit gemeten en november startte ook al niet veel droger. Wat vinden onze bomen en struiken eigenlijk van al dat water? Kan mijn appelboom wel tegen een hoge grondwaterstand? Nou dat is makkelijk, als het water hoger dan 40cm onder het maaiveld staat, zijn er al veel planten die daar problemen mee hebben.

Hoge grondwaterstand in de tuin

De grondwaterstand is dus wel degelijk iets om rekening mee te houden. Als wortels langere tijd in het water staan dan sterven ze af door gebrek aan zuurstof. Als je fruitbomen of struiken gaat planten is het belangrijk om eerst goed te observeren hoe het in jouw tuin gesteld is met de vochthuishouding. Dit doe je door goed te kijken waar de natte plekken zijn en ook te bedenken wat daar de oorzaak van kan zijn. Daarna kan je een plan maken voor je aanplant, want de ene boom of struik kan meer hebben dan de andere.

Probeer hier in mee te bewegen. Dit kan best weleens lastig zijn, omdat je heel graag die walnotenboom daar aan het begin van de oprit wil hebben…het laagst gelegen stuk van de tuin en waar in de winter nog weleens water blijft staan. Dat is in het geval van een walnotenboom dan niet verstandig.

“Ja maar het staat op de tekening van de tuinontwerper”. Een goede tuinontwerper heeft hier naar gekeken en rekening mee gehouden, dus weet wat je in huis haalt. Kijk voor goede tuinontwerpers eens bij Wilde Weelde, of informeer bij Veldhof of Ruiterlijk Groen.

Vaak is gewoon observeren en logisch nadenken al genoeg. Vervolgens kun je het beste creatief omgaan met de situatie. Een lage, natte plek zou je kunnen ophogen om natte voeten te voorkomen. Of je kan de beplanting aanpassen aan de plek, een treurwilg of zwarte els zullen je zeer dankbaar zijn voor zo’n plekje met natte voeten.

Hoge grondwaterstand in de tuin

Fruitbomen kunnen slecht tegen nattigheid. Peren en kweeperen verdragen het meest, kersen het minst. Zorg dus dat je weet waar de natte plekken zijn. Bereid je grond goed voor, naar de wens van de aan te planten boom of struik. Is het najaar te nat om te planten? Stel het dan uit tot maart. Is de structuur van de grond helemaal slecht, zorg dan dat dit eerst op orde is. Misschien moet je dit plantseizoen dan wel overslaan. Wees verstandig, fruitbomen plant je aan voor je leven. Hoe beter de omstandigheden zijn, des te minder problemen je later ondervindt. Veel voorkomende problemen later zijn terug te leiden naar een slechte grond of aanplant.

Bereid je dus goed voor en wees flexibel.