Muizen

Ook ik heb er last van. Op het ene perceel meer als op het andere. Omdat ik mijn bomen op een zo natuurlijk mogelijke manier op wil kweken zijn er alleen maatregelen te nemen die niet gelijk resultaat opleveren. Bij het ontstaan van een plaag is het wachten op de natuurlijke vijand van de plaag, in dit geval de muis. Dit is wat te versnellen door omstandigheden te creëren die de natuurlijke vijanden aantrekken.

Roofvogels zijn toch de eerste dieren waar je aan denkt. De vele buizerds die hier rondvliegen zouden toch wel raad moeten weten met deze muisjes. Valken zijn er ook gek op, om van de uil nog maar te zwijgen. Dus ben ik aan de slag gegaan om deze dieren een aantrekkelijke plek te bieden. Om van een mooie hoogte te kunnen loeren heb ik verschillende zitstokken geplaatst. Om een valk aan te trekken heb ik een valkenkast gemaakt en neergezet. In oktober wordt er een uilenkast geplaatst aan het gebouw van Boerderij Uniek Leven. Zo proberen we de luchtmacht op juiste sterkte te krijgen. Maar ook de grondtroepen zijn hard nodig.

Daar ligt nu nog wel wat werk. Om bijvoorbeeld wezeltjes aan te trekken zijn er rommelhoekjes nodig. Schuilplekken waar ze graag vertoeven zoals houtstapels of takkenrillen. Komend najaar ga ik hier mee aan de slag. Ook een middeltje uit grootmoeders tijd ga ik gewoon maar uitproberen. Tussen de boompjes ga ik knoflook planten. Het schijnt dat muizen dat niet fijn vinden. Baat het niet dan schaadt het niet. Sterker nog, de knoflook, zoals elk lid van de uien-familie, heeft een sterk schimmelwerende functie wat op zich een positieve invloed heeft op de bomen. Ook kan ik misschien nog wat opbrengst krijgen door de knoflook teelt.