Waar moet de standplaats van een fruitboom aan voldoen?

standplaats van een fruitboom

Waar moet de standplaats van een fruitboom aan voldoen? Eigenlijk is het heel simpel, waar zou jij je thuis voelen? In een kale kamer met 4 betonnen muren? Op een feest zonder mensen? In de brandende zon met je witte huid? In het water met watervrees?

Zo is het met een fruitboom of bessenstruik of wat je maar gaat planten ook.

Neem als voorbeeld maar de fruitboom die in een tuin wordt geplant die helemaal is betegeld. Zou die boom het naar zijn zin hebben? Zonder vrienden die hem van zijn plaaggeesten bevrijden, met hele warme voeten in de zomer en geen gekriebel onder zijn voeten.

Een woord wat steeds vaker voorbij komt is ‘biodiversiteit’. Helaas te vaak in het nieuws omdat de biodiversiteit sterk afneemt. Dat zie je ook terug op kleine schaal. Veel bomen, struiken en planten missen de biodiversiteit om zich heen. Hier kunnen wij heel gemakkelijk iets aan doen.

Als je het plan hebt om een fruitboom aan te gaan planten, kijk dan eens wat jij die boom te bieden hebt. Zorg er eerst voor dat je de basis wensen van de boom kent. Wil de boom in de zon of juist niet, hoe groot wordt hij als hij volwassen is, voorkeur voor nat of droog, zuur of kalkrijke grond. Heb je dit duidelijk, dan kan je hier een geschikte plek voor zoeken. Je kan het ook omdraaien en zoekt een boom bij wat jij aan tuin te bieden hebt. Zo is de eerste stap al gezet naar een geslaagde aanplant.

Nu moet je er voor zorgen dat alle kriebelbeestjes en vliegende insecten een goed plekje kunnen vinden (lees de blog ‘Winter’ voor makkelijk te maken oorwurmenpotjes). Dit zijn namelijk de hulptroepen voor je fruitboom. Men stelt dat als we in elke stadstuin minimaal 30% inheemse planten neerzetten, we al een goede bijdrage leveren aan het herstel van de biodiversiteit. Plant dan de resterende 70% maar gerust aan met fruitboom en andere sierplanten. Dan heb je al een mooi resultaat bereikt ten goede van de natuur.

Het leuke is dat je al je plantgoed tegenwoordig best gemakkelijk biologisch of gifvrij kan aanschaffen. Zo kan je in Almere terecht voor inheemse planten bij Kwekerij de Eenvoud en haal je je sierplanten bij Kwekerij de Arend of Kwekerij Veldhof , kruiden bij Kruiderij Hof van Eeden en natuurlijk de fruitboom of bessenstruik bij StadsBomerij. Alles op biologische wijze gekweekt, zonder gif of kunstmest.

Met zo’n start voor je fruitboom is de kans op succesvol fruit oogsten van eigen boom een heel stuk groter geworden. In het volgende artikel zullen we eens kijken naar de bodem waar de boom moet komen te staan.