Het geheim van een goede bodem voor een fruitboom

De grond onder onze voeten wordt nogal eens vergeten. Sommigen zien de bodem als een medium wat te pas en te onpas kan worden gebruikt, gewisseld, veranderd. Niets is minder waar, een goede bodem is onmisbaar voor een gezonde omgeving voor mens, dier en plant.

Het is belangrijk om, indien mogelijk, de grond zo veel mogelijk met rust te laten. Is de grond in de tuin erg verstoord, dan is de beste optie om hem een jaar lang met rust te laten en daarna pas met de inrichting te beginnen.

Maar waarom is het met rust laten dan het geheim van een goede bodem voor een fruitboom?

In de bodem gebeurt heel erg veel. Zo veel, en we hebben het niet eens in de gaten. Allerlei schimmels, bacteriën en honderden beestjes zijn bezig om een heel mooi bodemvoedselweb in stand te houden of te maken. Klik hier voor een leestip.

Een fruitboom planten

Heb je een bestaande tuin en wil je er een fruitboom in planten, kijk dan eerst of de boom wel past bij de grond in je tuin. Vervolgens probeer je met aanplanten de grond zo min mogelijk te beroeren. Het mooiste is ook om de grond die je uit het plantgat haalt weer in dezelfde volgorde terug te doen zodat je zoveel mogelijk alle leven op de juiste plek terug stopt. Het mengen met compost, tuinaarde of wat voor andere toevoeging dan ook kan je beter niet doen. Heeft de bodem iets extra’s nodig, leg het er dan altijd bovenop, de aanwezige beestjes vervoeren het wel naar beneden. Dat is het beste voor een goede bodem voor een fruitboom.

Daarom werk ik niet graag met bomen uit pot. De grond uit de pot komt helemaal niet overeen met de grond in de tuin. In het volgende blog deel ik mijn visie met jullie over dit onderwerp.