Hoe richt ik mijn tuin met fruitbomen in?

Steeds meer mensen vinden het leuk om hun eigen fruit te kweken. En dat is ook leuk, iets magisch! Na de bloei in het voorjaar zie je al snel een klein vruchtje ontstaan wat na verloop van tijd steeds groter wordt tot het moment van oogsten is aangebroken. Dan die eerste hap uit je eigen gekweekte stuk fruit… die vergeet je niet snel meer. Dus rijst de vraag: hoe richt ik mijn tuin met fruitbomen in?

Maar hoe weet je nou wat er in jouw tuin past? Met zo’n klein boompje uit de kwekerij ben je al snel geneigd om er een paar neer te zetten. Dat is vaak te veel. Vraag aan de kweker hoe groot de boom wordt. En dit groot worden gaat vaak sneller dan je denkt.

Het is zinvol om de oppervlakte van je tuin te weten en de plekken waar je wil zitten en waar je veel langs loopt. Kijk ook wat je met het fruit wilt doen. Wil je bessen om van te snoepen, zet ze dan dichter bij huis. Bijvoorbeeld langs het veel gebruikte pad naar de keuken. Wil je heel graag stoofpeertjes? Dan kan je prima een stoofperen boom neerzetten op een meer afgezonderd stukje in je tuin. Een stoofpeer snoep je niet en de oogst is laat in het seizoen en je oogst alles in één keer.

Hoe richt je je kleine eetbare tuin in met fruitbomen

Ga zo je hele tuin eens door. Kijk wat je er doet en wat voor fruit er bij zou passen. En andersom, bedenk een stuk fruit wat je heel graag eet en zoek naar een geschikte plek in de tuin. Ook zijn er hele nuttige boeken die je al een beetje op weg kunnen helpen. Het boek ‘Tuinsmakelijk’ van Vera Greutink is er zo één of ‘Een Kleine Eetbare tuin’ van Madelon Oostwoud. 

Heb je duidelijk wat je zou willen? Ga dan met je wensen naar een goede (boom)kweker. Die kan je helpen met de juiste boom voor in je tuin. En zij kunnen je helpen met de vraag: Hoe richt ik mijn tuin met fruitbomen in?

Natuurlijk kies je dan voor een boom die opgekweekt is zonder kunstmest en zonder bestrijdingsmiddelen. Uiteraard ben je dan bij StadsBomerij aan het juiste adres maar er zijn meer geschikte kwekers, kijk eens op de site van vakgroep natuurrijke omgeving Wilde Weelde of bij biologisch gecertificeerde kwekers als De Vrolijke Noot, Boomkroon of Florisbomen.