Welk formaat fruitboom kies je?

Niet onbelangrijk als je fruitbomen of bessenstruiken in je tuin gaat planten is het om te weten welk formaat fruitboom je hebt gekozen. Hier spelen diverse factoren een rol. Wat is de standplaats van de fruitboom of bessenstruik? Licht, donker, kleigrond of zand, welke onderstam is er gebruikt bij de fruitboom en welk ras is het.

Zaken om rekening mee te houden welk formaat je fruitboom wordt. Een goede kweker kan je hier mee helpen. Over het algemeen koop je een fruitboom voor de rest van je leven en is het niet de bedoeling om hem regelmatig te verplaatsen of om hem steeds te moeten snoeien omdat de boom te groot wordt voor de plek waar hij staan (eigenlijk dat de plek te klein is voor de boom die er staat…).

In het geval van een fruitboom is er een keus in welke onderstam er gebruikt wordt. Voor een kleiner blijvende boom wordt dan een zwakker groeiende onderstam gebruikt en voor een grote boom een sterk groeiende onderstam (zie ook de vorige blog Vermeerderen van fruitbomen). Wil je hier meer over weten, meld je dan aan voor de workshop enten op 3 maart. Met deze workshop leer je meer over de verschillende soorten onderstammen die er zijn en ga je ook zelf een nieuwe fruitboom maken.

Peer uit de fruitteelt op zwakgroeiende onderstam
Vrij groeiende peer op sterke onderstam

Een andere mogelijkheid is om op ras te kiezen. Bijvoorbeeld de appel Ananas Reinette, dit is een trage groeier en blijft dus kleiner. Geschikt voor een kleine plek in de tuin. Wil je juist een ruime lege plek opvullen of veel schaduw creëren? Neem dan een ras wat sterk groeit zoals de moesappel Bramley’s Seedling bijvoorbeeld.

Met vormen kan je ook nog spelen. Zo kan je je fruitboom ook als leiboom aanplanten. Dan kan je op de kleinste plekken toch fruit in de tuin hebben. Verschillende vormen zijn mogelijk. Zo is een leipeer, bijvoorbeeld Conference of Josephine de Malines, uitermate geschikt om tegen een (warme) muur te leiden. Nadeel van leivormen is er ook. Leifruitbomen vragen veel onderhoud. Vind je dit juist leuk dan is er ook de mogelijkheid om hier over te leren. Op 23 februari start de 2 jarige cursus ‘Leifruit, van opkweek tot onderhoud’ . Na deze cursus ga je met je eigen gemaakte leibomen naar huis en met de kennis om de eenvoudigste vormen zelf te maken en onderhouden.

Beslis dus niet te snel bij de aankoop van een fruitboom. Bereid je goed voor. Weet welke ruimte de boom kan krijgen en overleg met de kweker wat de mogelijkheden zijn. Mogelijkheden genoeg door het toepassen en afwegen van de verschillende factoren!