Vermeerderen van fruitbomen

Zaaien?

Hoe kan dat eigenlijk? Dit komt omdat de meeste fruitbomen bestoven moeten worden door een andere boom, hierdoor worden eigenschappen gemengd en krijg je een andere nakomeling. Vaak is dit fruit van mindere kwaliteit. Er is wel fruit wat redelijk zaadvast is namelijk perzik. Het fruit lijkt dan op de ouderplant alleen de groeikracht van de boom weet je niet. Wel leuk om op deze manier het vermeerderen van fruitbomen te proberen natuurlijk.

Wil je dus weten welk fruit je aan je boom krijgt en wat de groeikracht van de boom is dan moet de boom ‘veredeld’ zijn. Veredelen is het vegetatief vermeerderen van bomen door middel van enten of oculeren. Dit zijn technieken die al heel oud zijn en nog steeds gebruikt worden.

Enten ofwel veredelen

Enten is het laten vergroeien van een stukje tak van het ras dat je wil hebben op een onderstam met de gewenste eigenschappen. Oculeren is het laten vergroeien van een knopje van het ras dat je wil hebben op een onderstam met de gewenste eigenschappen. Op deze wijze gebeurd het vermeerderen van fruitbomen.

Het enten van een fruitboom gebeurt in de winter. Heb je een enkel boompje dan is de mooiste tijd rond maart als de onderstam begint uit te lopen. De kweker begint al in januari omdat de hoeveelheid die gedaan moet worden meer tijd vraagt. De geënte boompjes lopen hetzelfde jaar uit en geven vaak al een scheut van 1-1,5 m.

Oculeren gebeurt in de zomer, augustus- september, op een onderstam die al aan het groeien is. Dit oogje vergroeit in hetzelfde jaar met de onderstam maar loopt pas het volgende jaar uit.

Onderstammen

De onderstam die gebruikt wordt is opgekweekt door kwekers die hierin gespecialiseerd zijn. Vele types onderstam zijn mogelijk om te gebruiken van sterk tot zwak groeiend en de één meer bestand tegen droogte als de ander of beter bestand tegen ziekte. Koop je bomen daarom altijd bij een goede kweker die weet welke onderstam er is gebruikt en je kan adviseren voor jouw project.

Zelf fruitbomen vermeerderen?

Lijkt het je leuk om zelf eens een fruitboom te enten? Meld je dan aan voor de workshop enten op 3 maart. Hier leer je de techniek en ga je naar huis met je eigen geënte fruitboom