Fruitbomen in de stad: Leibomen

Kun je eigenlijk wel je eigen fruit kweken als je in de stad woont? De tuinen zijn doorgaans niet heel groot en de fruitboom wordt meestal groter dan gewenst. Vaak is zo’n fruitboom een teleurstelling als hij wordt gekocht bij een supermarkt of tuincentrum. Het aangeboden plantgoed is gekweekt voor de massa en niet speciaal voor mensen met een kleinere tuin. Een oplossing voor fruitbomen in de stad: leibomen.

Goed advies

Toch is het heel goed mogelijk om ‘passende’ bomen in je tuin te hebben. Als je bij een goede kweker je plantmateriaal aanschaft dan kan die je helpen met de juiste keus. Dit kan door te spelen met de gebruikte onderstam, het gekozen ras maar ook door de gekozen vorm.

Leifruit

Leifruit is zo’n vorm die heel goed past op een klein oppervlak. Je kan het gemakkelijk tegen een muur laten groeien of langs een pad bijvoorbeeld. Op die manier kun je best wat fruit kweken zonder een hele grote boom in de tuin. Een voorwaarde is alleen wel dat je óf zelf tijd en kennis hebt om deze vorm op de juiste manier in je tuin te laten groeien, of een boomkweker of hovenier met kennis van zaken de bomen laat onderhouden. Deze voorwaarden zijn essentieel om leibomen in je tuin een succes te laten worden.

Tegenwoordig wordt er commercieel heel wat aangeboden als leiboom. Op het moment van aankoop en het eerste jaar in de tuin ziet het er heel leuk uit. Totdat het gaat groeien…Op dat moment gaat het vaak mis. De kennis is niet aanwezig om deze bomen verder te ‘leiden’ naar een goede groei en mooie vorm. Het resultaat dat ik regelmatig tegenkom is een groot uitgegroeide boom met ergens in het midden een volledig vergroeit bamboerekje waar de leiboom ooit mee begon.

Cursus en workshop

Leifruit is dus een hele goede manier om fruit in een kleinere tuin te kweken maar kan niet zonder dat je er tijd insteek en kennis over hebt of dat je iemand inhuurt die dit vak beheerst. Uiteraard kan je bij StadsBomerij hiervoor terecht. Ik kan je geheel ontzorgen door het onderhoud van deze bomen, en andere fruitbomen, uit te voeren. Ook bied ik dit seizoen voor het eerst een tweejarige cursus ‘Leifruit, van opkweek tot onderhoud’ aan. Klik op de link en meld je alvast aan.

Andere workshops die komen gaan: