Wat doe jij met al je fruit?

Het lijkt vaak nog ver weg, een grote oogst van je eigen fruitbomen. Vaak gaat het sneller dan je denkt. Veel mensen zijn niet heel erg bezig met de fruit- of raskeuze. Als er maar lekker veel appels of peren aan komen is wat ik vaak hoor.

Toch is het wel verstandig om je te verdiepen in het fruit dat je aanplant. Een volgroeide laagstamboom produceert met gemak 50 kg fruit. Hier zal je toch iets mee moeten. En heb je dan dat ene appeltje waarvan je de naam niet meer weet en alleen maar hoopte op veel opbrengst en je vindt hem eigenlijk niet lekker, dan is dat toch jammer.

Ga je dus een fruitboom planten, bedenk dan eerst eens wat jij en je gezinsleden lekker vinden. Niet alleen van soort fruit zoals appels, peren, pruimen, kersen. Maar ook welke smaak het moet hebben. Hou je van zoet, of van zuur of net er tussen in. Dat is echt wel belangrijk. Waar je ook nog naar zou moeten kijken is het soort gebruik van het fruit. Wil je het zo uit de hand eten, wil je het lang kunnen bewaren of wil je er in de keuken dingen mee doen. Allemaal factoren om rekening mee te houden met je keus voor de juiste fruitboom.

Erg zinvol is het om verschillende soorten fruit te proeven. Bij StadsBomerij is er elk jaar wel een moment om dat te doen. Ook zijn er ieder jaar tentoonstellingen waar veel te proeven is zoals bijvoorbeeld de jaarlijkse fruitshow bij museumtuin ’t Olde Ras in Doesburg of bij de POMologische Vereniging Noord Holland.

Uiteraard moet je je ook bedenken of jij wel de persoon bent die het fruit gaat verwerken. Vind je dat wel leuk? Heb je er wel tijd voor? En de ruimte? Geen onbelangrijke vragen, zeker als je een flinke tuin hebt en er een aantal fruitbomen in zou willen planten. Je zult verbaasd staan van de hoeveelheid fruit die er vanaf komt!

Vul het bestelformulier in als je eruit bent welk soort fruit bij jou past.