StadsBomerij kweekt de fruitbomen helemaal biologisch, hetzelfde als een Skal gecertificeerde fruitboomkweker. Alleen mag ik er geen label aanhangen dat de boom biologisch is. En dat is terecht, want ik heb niet de kosten en al het papierwerk die het keurmerk met zich mee brengt. Maar daar wordt aan gewerkt…Een boom of plant is toch altijd biologisch, is een veel gehoord antwoord op de vraag wat een biologische fruitboom is. Het staat in de grond en groeit met blad en bloemen, biologischer kan niet… Helaas werkt het niet zo. Het kweken van een boom kan je op verschillende manieren doen.
Gangbaar kweken
Bij deze manier van kweken gaat het om zo snel en efficient mogelijk een boom te laten groeien die een verkoopbare maat heeft. Hierbij wordt er kunstmest gebruikt, gespoten om plagen te bestrijden en de bodem veelal onbegroeit gehouden. De input bij een boom op deze manier gekweekt is hoog. Kunstmest en bestrijdingsmiddelen worden ingekocht en vergroot de negatieve voetafdruk van zo’n boom. Het resultaat is vaak een snel opgegroeide boom die vatbaarder is voor ziektes. De bodem van zo’n kwekerij is zwaar belast door deze manier van kweken. Niet voor niets komt er steeds meer plantgoed uit andere landen zoals Polen. Jaar na jaar intensief bomen kweken op hetzelfde stuk grond put de bodem uit.
Biologisch kweken
Kwekers die hun bomen op biologische wijze opkweken gebruiken geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen. De bomen kunnen rustig opgroeien. Hierdoor is de weerstand tegen negatieve invloeden van buiten vaak beter. Deze kwekers werken met de natuur mee. Zorgen voor veel biodiversiteit in hun kwekerij en verzorgen hun bodem alsof het hun kindje is.
Welke fruitboom kies jij?
De keuze ligt dus bij de consument. Kies je voor een, meestal goedkopere, fruitboom waar de aarde voor is uitgeput en de input van eindige grondstoffen groot is? Of kies je voor een boom die biologisch of op biologische wijze is opgekweekt? Deze zijn vaak iets duurder maar geeft onze aardbol wel een stukje rust. Helaas is de beschikbaarheid van biologisch gekweekte fruitbomen nog een groot stuk kleiner dan een niet biologisch gekweekte boom. Gelukkig zie je er wel steeds meer beschikbaar komen.
Tip voor de consument
Wil je een goede keuze maken, bereid je dan goed voor. Kijk eens in de buurt of er geen kweker zit en probeer eens te achterhalen op welke manier deze kweker zijn bomen opkweekt. De kwekers die wel biologisch kweken maar niet gecertificeerd zijn zijn lastiger te vinden omdat de term ‘biologisch’ beschermt is, maar ze zijn te vinden. Te vaak rijden consumenten die een biologisch gekweekte boom willen het halve land door, terwijl een goede kweker om de hoek zit. Door het hele land zitten wel gecertificeerde boomkwekers zoals in Groningen Kwekerij De Baggelhof, Drenthe Kwekerij De Vrolijke Noot, Gelderland Ten Elsen, Utrecht Boomkroon en Dependens, Brabant FlorisBomen, Korneland en Kwekerij De Valckenhof. Maar zoek ook eens een boomkweker in je omgeving op en vraag naar de manier van kweken.
StadsBomerij wil keurmerk
Met StadsBomerij ben ik ook bezig om de skal certificering aan te vragen zodat ik het label biologisch aan mijn bomen kan hangen. Doordat je een aantal jaar moet omschakelen (in mijn geval van biologisch naar biologisch…) duurt het dus nog even voordat dit label aan mijn bomen hangt, maar het komt eraan!