Over Stadsbomerij

Johan Smits Stadsbomerij Almere

Voor ik een fruitbomen kweker werd werkte ik, Johan Smits, 25 jaar lang in de glastuinbouw. Maar ik wilde een andere richting uit, ik wilde veel meer samenwerken met de natuur. Ik deed waar mijn hart ligt en volgde de jaaropleiding permacultuur. Ik werkte een jaar op een biologisch-dynamische boomkwekerij en leerde heel veel van een ervaren boomkweker. Omdat ik graag in of dichtbij de stad een kwekerij wilde opstarten begon ik in mei 2017 met mijn eigen fruitboomkwekerij in Almere:

Logo StadsBomerij Almere

De unieke StadsBomerij

In het voorjaar van 2018 plantte StadsBomerij de eerste fruitbomen en bessenstruiken. StadsBomerij kweekt op een manier die zo min mogelijk negatieve impact heeft op de natuur. Om plagen minder kans te geven, plant ik alles door elkaar: appels, peren, pruimen, kersen, kweeperen, mispels, amandelen, honingbessen en aalbessen. Dit is uniek voor een fruitbomen kweker in Nederland. Na drie jaar verkoop ik ze aan mensen uit Almere en omstreken die een kwaliteitsproduct willen. Met deze bomen en struiken hebben mensen een goede basis voor een eigen fruittuin. Heerlijk toch, als je je eigen fruit vers van de boom kunt eten!

Stadsbomerij

De mobiele StadsBomerij

De kwekerij heeft een verkoopplek aan de Pieperweg in Almere. Daarnaast kweek ik de bomen op veel verschillende plekken in de omgeving. Ook dat is uniek. Ik gebruik grond die mensen beschikbaar stellen. Op dit moment zijn dat bewoners van Almere-Oosterwold. Daarom ga ik elk jaar op zoek naar mensen die graag samenwerken met StadsBomerij en een stuk van hun grond willen uitlenen waarop ik mijn bomen kan kweken. Daardoor gebruikt StadsBomerij geen extra grond. Omdat ik ecologisch werk wordt het perceel uiteindelijk verrijkt in plaats van uitgeput. De meeste bomen worden vervolgens verkocht en krijgen een nieuw plekje in een andere tuin. Daarna blijven er op het gebruikte perceel een aantal bomen staan, een mooie boomgaard.