Over StadsBomerij

Over StadsBomerij

25 jaar lang werkte ik, Johan Smits, in de glastuinbouw. Maar ik wilde een andere richting uit, ik wilde veel meer samenwerken met de natuur. Ik deed waar mijn hart ligt en volgde de jaaropleiding permacultuur. Ik werkte een jaar op een biologisch-dynamische boomkwekerij en leerde heel veel van een ervaren boomkweker. Graag wilde ik in of dichtbij de stad een kwekerij opstarten. In mei 2017 begon ik met mijn eigen fruitboomkwekerij in Almere:

De unieke StadsBomerij

In het voorjaar van 2018 plantte StadsBomerij de eerste fruitbomen en bessenstruiken. StadsBomerij kweekt op een manier die zo min mogelijk negatieve impact heeft op de natuur. Om plagen minder kans te geven, plant ik alles door elkaar: appels, peren, pruimen, kersen, kweeperen, mispels, amandelen, honingbessen en aalbessen. Dit is uniek in Nederland. Na drie jaar worden ze verkocht aan mensen uit Almere en omstreken die een kwaliteitsprodukt willen. Met deze bomen en struiken hebben mensen een goede basis voor een eigen fruittuin. Heerlijk toch, als je je eigen fruit vers van de boom kunt eten!

De mobiele StadsBomerij

De boomkwekerij heeft geen vaste plaats. Ook dat is uniek. Ik gebruik grond die mensen beschikbaar stellen. Op dit moment zijn dat bewoners van Almere-Oosterwold. Elk jaar ga ik op zoek naar mensen die graag samenwerken met StadsBomerij en een stuk van hun grond willen uitlenen waarop ik mijn bomen kan kweken. Op deze manier gebruikt StadsBomerij geen extra grond. Door de ecologische manier van werken wordt het perceel uiteindelijk verrijkt in plaats van uitgeput. De meeste bomen worden verkocht en krijgen een nieuw plekje in een andere tuin. Op het gebruikte perceel blijft er een aantal bomen staan, een mooie boomgaard.