Perenroest

Kenmerken: Vanaf juni ontstaan er oranje plekken op de bladeren, die uiteindelijk circa één centimeter groot worden. Vanaf augustus ontstaan aan de onderkant van de bladeren grote, oranje puisten. 

Oorzaak: Aanwezigheid besmette waardplant Jeneverbes (diverse Juniperus soorten zie lijstje onder) in een straal van 500 meter.

Actie: Verwijderen van de besmette waardplant of minimaal een groot gedeelte van de plant met de besmetting.

Afgelopen week kreeg ik van de buurman een bezorgde melding dat er perenroest is waargenomen bij veel perenbomen in de tuin. Hij vroeg zich af of ik er ook last van had en maakte zich zorgen om mijn jonge aanplant. Super fijn zulke meedenkende buren! Inderdaad ook goed om eens even goed naar de ziekte te kijken.

In Nederland werd de ziekte jarenlang niet meer waargenomen omdat op het platteland over het algemeen weinig Juniperus bomen groeiden. Door de enorme uitbreiding van woonwijken bij steden en dorpen worden er in parken en siertuinen veel jeneverbes variëteiten aangeplant, zodat de infectiehaarden kort bij de perenbomen gekomen zijn. De gevolgen hiervan zijn in heel Nederland zichtbaar.

Perenroest (Gymnosporangium fuscum) is een schimmel die wisselt van waardplant en alleen op de Juniperus het hele jaar kan leven. De sporen die op het perenblad gevormd worden, kunnen dus alleen de jeneverbessen infecteren. Het afplukken van aangetaste perenbladeren helpt dus niet om de ziekte in peer te bestrijden. In het voorjaar is de schimmel op de waardplant Juniperus goed te herkennen, de aangetast takken zwellen op en krijgen lichtbruine tot oranjegele gelatineachtige verdikkingen, dit zijn de vruchtlichamen van de schimmels.

Schimmel Gymnosporangium fuscum op Jeneverbes

Bestrijden van de schimmel is over het algemeen lastig. Specifiek in Almere-Oosterwold is er nog de mogelijkheid om gezamelijk met de buren te kijken wat er wordt aangeplant. Bovendien groeit de plant het liefst op zandgrond, zodat de keus voor deze plant op de klei niet voor de hand ligt. Niet alle jeneverbessen zijn waardplant voor de schimmel, dus goed onderzoek doen is wel aan te raden. Hieronder een lijstje welke is gepubliceerd door de POM Noord Holland:

gevoeligheidsoortvariëteit
nietJ. chinenaia
J. media
J. communis
J. virginiana
J.horizontalis
J. squamata
J. regida
Hetzi, Mint Julep, Torulosa
Pfitzenana Glauca, Hornibrooki
Stricta, Suecica, Hibernica, Repanda
Canaerti, Grey Owl, Glauca
Glauca, Wiltonni
Meyeri, Blue Carpet, Blue Star, Loderi
nn
weinigJ. sabina
J. virginiana
Rastrera, Wichita Blue
Skyrocket
weinig/matigJ. chinensis
Pfitzeriana Old Gold, Rochery Gem
matig/sterkJ. chinensis

J. media
J. sabina


J. scopulorum
J.procumbens
Blaauw, Expansa, Keteleeri, Mathot, Plumosa Aurea, Sargentii
Pfitzeriana Compacta
Arcadi, Braodmoor, Buffalo, Tamariscifolia


Blue Heaven
Nana
sterk/zeer sterkJ. mediaJ. chinensis
J. sabina
Pfitzeriana Aurea, Juniperus Chinensis
Pfitzeriana, Juniperus Sabina, Blaue Donau, Tamariscifolia
Aurea
Robusta Green
Blaue Donau, Tamariscifolia