Kruidenierspeer

Kruidenierspeer

Gebruik: Vroege handpeer

Oogsttijd: Eind juli begin augustus

Gebruikstijd: Direct en maar een week te bewaren

Bestuiver: Clapp’s Favourite, Conference, Zoete Brederode

Boom: Sterk groeiende boom die het beste met een bolvormige kroon gesnoeid kan worden.

Dit perenras heeft zijn naam te danken aan de familie Kruidenier, woonachtig in Charlois (bij Rotterdam). Hier had Hendrik Jan Kruidenier samen met zijn broer een exportbedrijf in groenten en fruit. Van 1902 tot 1929 beheerde hij er ook een vruchtenkwekerij. Het bedrijf Kruidenier verstrekte enthout aan een boomkweker in Opheusden. Deze kweekte er perenbomen van en noemde de peer naar Kruidenier.

De boom groeit goed en vormt op latere leeftijd een grote boom met een groot wortelgestel. Ook wordt er veel kort vruchthout gevormd, waaraan dit ras goed te herkennen is. Hij kan op alle grond worden gekweekt, maar geeft de voorkeur aan goede kleigrond.

De vruchten beginnen al vanaf eind juli te rijpen en zijn nooit allemaal tegelijk rijp. Zo van de boom is het één van beste variëteiten onder de vroegrijpende. Je kunt ze alleen niet bewaren. Eenmaal geplukt zijn ze nog een weekje lekker. Daarna worden ze melig. Dit hoeft geen bezwaar te zijn voor een boom in eigen beheer omdat je de pluk zolang kunt rekken en iedere dag verse peren kunt plukken. De vruchten zijn iets groter bij een boom veredeld op een Kwee onderstam.