Robijn
Gebruik: Noten om zo te eten of te verwerken in diverse gerechten, taarten enz.
Oogsttijd: Als de noten gaan vallen in september
Gebruikstijd: Na het rapen van de pitten, een week of drie laten drogen. Daarna de pitten kraken en de noot zo of geroosterd eten. Let op met onbehandelde noten, deze bevatten een kleine hoeveelheid blauwzuur cyaankali. Dan niet meer als een handje vol eten.
Bestuiver: De Robijn is zelfbestuivend en doordat het een kruising is met een perzik kan hij ook deze nog bestuiven als die gelijktijdig bloeit.
Alleen al voor de prachtige bloesem zou je deze boom in je tuin willen hebben. Zeer vroeg, begin maart, geeft de bloesem dan kleur in de tuin. Uiteraard is er wel grote kans dat nachtvorst een eventuele oogst van amandel voorkomt. De Robijn is een kruising tussen een perzik en een amandel, vandaar de roze bloesem want ‘echte’ amandelen bloeien wit.