Bloemee Zoet

Bloemee Zoet

Gebruik: Keuken appel, evt. handappel, zoet. Goed voor drogen en stoven

Oogsttijd: Half / eind augustus

Gebruikstijd: September, koel bewaren tot half december

Bestuiver: Zelfbestuiver, Brabantse Bellefleur, Sterappel, Zoete Kroon

Boom : Plat ronde kroon, breed. Wordt grote boom. Best als hoogstam

Deze negentiende eeuwse appel is oorspronkelijk afkomstig uit Gelderland. De Bloemzoete is een kleine, zoete appel. Dat zoete komt niet doordat hij meer vruchtsuiker bezit, maar de appel heeft minder zuren. Het is een hele lekkere handappel. Het vruchtvlees is stevig, maar wordt door het bewaren zachter. De schil is zacht.

De boom doet het goed op alle soorten grond, maar op vette kleigrond geeft hij de mooiste appels. Het is een gezonde boom die weinig last heeft van schurft. De boom kan heel oud worden en draagt ook op gevorderde leeftijd nog goed. Het duurt wel enkele jaren voordat het boompje gaat bloeien en appels gaat geven. Hij gebruikt al zijn kracht om een grote boom met een brede kroon te worden. Als de boom zijn vorm heeft bereikt geeft hij een grote oogst, al slaat hij soms een jaar over.

De appels zijn eind augustus rijp. Een storm in augustus kan er voor zorgen dat de appels niet geplukt hoeven worden. Ze vallen plukrijp makkelijk van de boom. Je kunt de appels tot half december bewaren. Ze worden steeds zachter en blijven goed van smaak.