Notarisappel
Gebruik: Handappel, sappige zoet-zure appel, vrij groot
Oogsttijd: Eind september tot eind oktober
Gebruikstijd: November tot januari
Bestuiver: Cox Orange Pippin, Groninger Kroon, Zigeunerin
Boom : Matig sterk tot sterk groeiende boom, bij hoogstam groeit hij uit tot een grote boom met brede kroon. Laat vruchtbaar.
Geteeld door notaris J.H.Th.W. van den Ham uit Lunteren in 1890, verspreid in 1899 tijdens de fruittentoonstelling in Lunteren. Vermoedelijk een zaailing van de Princes Noble waar de vrucht veel overeenkomsten mee heeft. Een van de bekendste, misschien wel de bekendste appel van Nederland. Hoe komt een appel aan zo`n opmerkelijke naam?
Het was de Lunterse notaris die zich in de tweede helft van de 19e eeuw op de ontwikkeling van nieuwe fruitrassen stortte. Notaris Van den Ham werd gedreven, evenals Prof. Jean Baptiste van Mons (Brussel 1765-1842 Leuven),door het idee dat de bestaande fruitrassen aan degeneratie onderhevig waren. Daarom richtte hij in 1873 de befaamde Luntersche Tuinbouwvereniging op. Met een bewonderenswaardige ijver stortten de leden zich op het uitzaaien van appel- en perenzaden, het opkweken van de zaailingen en het selecteren van nieuwe betere rassen. De resultaten van hun baanbrekende werk mogen er zijn: Lemoenappel, Lunterse Pippeling, Lunterse Precent, Tante Dora, Oranjeappel en de peer Beurré Van den Ham. Met deze nieuwe selecties zijn op diverse land- en tuinbouwtentoonstellingen in binnen- en buitenland prijzen in de wacht gesleept.